Kulturhub Sønderborg Tur

Kulturhub Sønderborg havde i Onsdag aften inviteret til tur i slotsparken og skoven ved Augustenborg, hvor Steen fortalte små historier på forskellige steder.
Turen startede ved Augustiana, hvor vi fik lidt general information om hertugbyen. Eller hvad der kom til at blive en hertugby, Hertug Ernst Günther byggede i 1651 et bindingsværks slot i den lille bondeby Stavnsbøl.
Slottet blev opkaldt Augusta efter hans hustru Prinsesse Augusta af lyksborg. ca. 100 år efter blev det bygget op med stutteri og senere kom rokokko slottet til.

Fra 1798 – 181848 boede hertug Christian August og hertuginde Louise Sophie, de var værter for tidens kunstnere, præster, politikkere og erhvervsfolk.
De måtte flygte ved 3 års krigens udbrud i 1848, hvor slottet blev brugt til lazaret under krigen, senere blev det lærerinde seminarium og efter genforeningen i 1920 blev det psykiatrisk hospital ind til 2015. i 2016 blev det overtaget af landbrugsstyrelsen.

Ved H.C. Andersens Lind, havde H.C. sin hvile plads, i efteråret 1848 skrev han “snedronningen” og starten på romanen “de to baronesser” under sit ophold på Augustenborg slot.
H.C. tog ofte med på væddeløbsbanen, hvor han satte sin nyeste bog på højkant frem for penge.

En anden kendt Digter der besøgte Hertug slottet var Adam Oenhlenscäger, han var dog ikke begejstret for hertug Christian August.
Oenhlenscäger skriver “jeg følte det uhyggeligt på Augustenborg, selv om hertugen levede godt med hertuginden, der var elskværdig, og børnene var yndige. Men det spændte forhold mellem hertugen og hans svoger pinte mig. Det var ligesom jeg anede de følgende forbrydelser. Jeg var glad ved at komme væk, jeg talte dagende til min afrejse, og først da jeg havde sagt farvel og kom afsted, trak jeg vejret let igen.”

På træstuppen fortalte Sten om hvordan hertugen den 18 marts 1848 i hemmelighed rejste til Berlin for at få den Preussiske konges militær hjælp. Så de kunne nedkæmpe en dansk modstand, hvis den skulle opstå mod at udskille hertugdømmerne Slesvig og Holsten fra Kongeriget Danmark.
En lille uge efter overtog de tysksindende fæstningen Rendsburg og begyndte at organisere en slesvig-holstensk hær. få dage senere gav hertugen besked om hertuginden skulle forlade slottet med deres 5 børn, De flygtede i 2 jagtvogne i sidste øjeblik. Dagen efter eksploderede Als i et opgør, de fleste i Augustenborg by var tysksindende, i modsætning til resten af øen, som var dansksindende.
De dansksindende strømmede først til Nordborg og Mjels, kort efter blev kom de også til Augustenborg Slot hvor det danske flag blev hejst den 29 marts.

De første dage af april blev slottet forberedt til lazaret, den 7 april kom kong Frederik den 7. selv og var med til at ransage hertugens skrivebord.
Hertug familien kom aldrig tilbage til hertug slottet.

Steen som har været en af de bærende kræfter i kulturhub Sønderborg, er desværre nødtil at finde en afløser da han og hans kæreste Anni flytter til Østjylland.
Så har du lyst til at gå en tur og fortælle nogle historier omkring området, så kan i kontakte Steen på info@kulturhub.dk

/Henrik

Skriv et svar